COVID-19

 


COVID-TEST NODIG?

Bij milde verkoudheidsklachten (*) die zouden kunnen wijzen op corona (COVID-19), kan je via deze vragenlijst te weten komen of het zinvol is om je te laten testen.

Na het invullen van de vragenlijst kan je ook zelf een code aanmaken om een coronatest te laten afnemen.

  • PCR testen worden afgenomen in het triagepunt B-park Brugge (Blankenbergse Steenweg 420). Een afspraak kan je eenvoudig zelf maken via www.mijngezondheid.be
  • Sneltesten kunnen ook via de apotheek afgenomen worden. (Opgelet! een sneltest kan alleen indien je symptomen hebt die minder dan 5 dagen aanwezig zijn!).
  • Zelftesten zijn enkel te gebruiken (als extra veiligheid) indien je niet ziek bent en geen hoogrisicocontact hebt gehad. Ze zijn dus NIET aangewezen indien je symptomen hebt!

Bij ernstige klachten en/of zwaar ziek gevoel, neem je best telefonisch contact op met de praktijk.

(*) COVID 19-gerelateerde klachten : koorts, koortsig gevoel, hoesten, meer en anders hoesten dan gebruikelijk, kortademig, meer sputum opgeven dan anders, pijnlijk gevoel in de spieren, keelpijn, neusloop, verstopte neus, niezen, minder goed ruiken, smaakverlies, diarree, misselijkheid of braken, recent contact met COVID-19 positieve patiënt of een positief  COVID-19 gezinslid.

 


TESTRESULTATEN

  • Van zodra je resultaat bekend is, kan je het raadplegen op www.mijngezondheid.be. Meld je aan via je e_ID-reader of istmae en kies voor de rubriek Covid-19. Klik vervolgens op Uitslag van mijn COVID-test of op een van de links die eronder verschijnen. 
  • Als je de app coronalert gebruikt en je hebt een 17-cijferige code gegeneerd en doorgegeven bij je test, dan krijg je het resultaat ook in de app.

 

COVID-19 ZELFTESTEN

Zelftesten zijn niet geschikt als je coronaklachten of symptomen hebt!

Neem in dat geval  steeds telefonisch contact op! Ook als je minder dan 3 maand geleden COVID hebt gehad (bevestigd met een positieve PCR-test), zijn zelftesten niet nuttig. 

Een zelftest kan eventueel wel nuttig zijn als “extra veiligheid”, om geen andere personen te besmetten. Je hebt namelijk niet altijd symptomen, ook al ben je besmet met het coronavirus. Een zelftest is vooral nuttig als je in een school of zorginstelling werkt, je niet kan telewerken, je op bezoek wilt gaan bij je grootouders of je knuffelcontact wilt uitnodigen … en je geen risico’s wilt nemen. Met een zelftest bouw je een extra stukje veiligheid in. Je kan zelftesten dus ALLEEN gebruiken als je GEEN symptomen hebt; indien je symptomen hebt, is een zelftest niet betrouwbaar genoeg en moet een PCR-test gebeuren.

Hoe omgaan met het resultaat van een zelftest?

  • Negatief resultaat: net als sneltesten zijn zelftesten minder betrouwbaar en sluit een negatief resultaat niet uit dat je toch besmet bent. Een negatieve zelftest is slechts een momentopnamen en kan nooit een vrijgeleide zijn om de geldende maatregelen niet meer te respecteren. Indien je na een negatief resultaat toch symptomen krijgt, raadpleeg dan altijd de huisarts.
  • Positief resultaat: een positief resultaat op de zelftest moet altijd bevestigd worden door een klassieke PCR-test. Enerzijds om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van een vals positief resultaat en anderzijds omdat het contactonderzoek enkel opgestart wordt bij een bevestiging door een positieve PCR-test. Vraag een activatiecode voor een PCR-test aan het contactcenter via het nummer 02 214 19 19 en maak hiermee een afspraak in een testcentrum in je buurt of contacteer hiervoor – voornamelijk als je nog (medische) vragen hebt – je huisarts. Je moet onmiddellijk in isolatie gaan bij een positief resultaat van een zelftest. Als dit positief resultaat bevestigd wordt, blijf je minstens 10 dagen in isolatie.

 

COVID-19 RICHTLIJNEN

https://www.info-coronavirus.be/nl/

Hier vind je steeds de meest actuele info, o.a. ivm wanneer testen, procedures na hoogisicocontact/terugkeer buitenland, zelftesten, isolatie/quarantaine, …


VACCINATIEBEWIJS AFDRUKKEN 

https://brusselshealthnetwork.be/   Inloggen als patiënt met ID-kaartlezer of ItsMe.

 

CORONAVACCINATIE

Meer informatie over het corona-vaccin kan je vinden op www.laatjevaccineren.be/covid-19-vaccinatie

 

MAATREGELEN IN DE PRAKTIJK

We vragen onderstaande maatregelen in acht te nemen zodat we de consultaties vlot en veilig kunnen laten verlopen.

Toegang tot de praktijk

De belangrijkste regel blijft: kom NIET naar de praktijk wanneer je je ziek voelt of mogelijk COVID-symptomen vertoont! Neem in dat geval telefonisch contact op, je wordt (telefonisch) verder geholpen door een arts. Indien je twijfelt of je wel kan komen, is het eveneens beter vooraf even telefonisch te overleggen. Indien je een afspraak maakte en alsnog luchtwegklachten krijgt, gelieve dan tijdig te bellen. Zo proberen we onze wachtzaal veilig en COVID-vrij te houden voor andere patiënten.

Gelieve zoveel mogelijk alleen naar de praktijk te komen. Uiteraard is in noodzakelijke gevallen een begeleider toegestaan, maar probeer alleszins gezinsleden die niet op de consultatie moeten zijn niet nodeloos mee te brengen. 

COVID-gerelateerde klachten : koorts, koortsig gevoel, hoesten, meer en anders hoesten dan gebruikelijk, kortademig, meer sputum opgeven dan anders, pijnlijk gevoel in de spieren, keelpijn, neusloop, verstopte neus, niezen, minder goed ruiken, smaakverlies, diarree, misselijkheid of braken, recent contact met COVID-19 positieve patiënt of een positief  COVID-19 gezinslid.

Uw bezoek aan de praktijk

Tijdens je bezoek aan de praktijk is het dragen van een mondmasker verplicht.
Gelieve je handen te ontsmetten bij het binnenkomen en buitengaan. Je kan uiteraard ook je eigen handgel meenemen.
Raak zo weinig mogelijk aan en zeker niet je eigen gezicht.
Kom op tijd, maar ook niet meer dan 10 minuten te vroeg. Wij voorzien voldoende tijd per afspraak zodat er zo weinig mogelijk contact is tussen patiënten in de wachtzaal.
Hou steeds rekening met de gekende 1,5 meter afstand, wacht zo nodig buiten de praktijk.

Betalingen

Gelieve zoveel mogelijk elektronisch (via bancontact of smartphone) te betalen.

Tot slot

Wees niet geremd om te telefoneren, we blijven jullie graag verder helpen! We doen er alles aan om het infectierisico zoveel mogelijk te beperken.

Bedankt voor uw medewerking en begrip!

De artsen van De Bron